Monday, April 26, 2010

URBAN LIGHTBOX

city street enlightenment




Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox

Το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox είναι η προβολή εικόνας στη βιτρίνα ενός καταστήματος επί της οδού Καραϊσκάκη (Καραϊσκάκη 10) τη νύχτα του Σαββάτου και της Κυριακής της 5ης και της 6ης Ιουνίου 2010.

Ο χώρος που πραγματοποιείται η προβολή είναι ένα ισόγειο κατάστημα μικρού μεγέθους (16τμ) με βιτρίνα πλάτους 2.80μ και ύψους 3,40μ περίπου. Η προβολή πραγματοποιείται μέσα από το χώρο του καταστήματος στην επιφάνεια της βιτρίνας του και πραγματοποιείται μόνο και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και της Κυριακής της 5ης και της 6ης Ιουνίου 2010 από το σούρουπο ως την αυγή.

Η οδός Καραϊσκάκη βρίσκεται στην περιοχή ‘Σχολή Τυφλών’ και είναι κάθετη στην οδό Βασ. Όλγας. Είναι ένας στενός, αστικός, εμπορικός δρόμος της πόλης της Θεσσαλονίκης εκτός ιστορικού κέντρου. Καταλαμβάνεται από εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα: το καφενείο της γειτονιάς, ο χασάπης της γειτονιάς, ο υδραυλικός της γειτονιάς, ο φούρνος της γειτονιάς κτλ.

Το περιεχόμενο της προβολής είναι μία συρραφή εικόνων και βίντεο από τον κινηματογραφικό, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη μόδα, τη μουσική, την πολιτική, την επιστήμη, τον αθλητισμό κτλ, ένα συνονθύλευμα εικόνων διαφορετικής προέλευσης με χαλαρό συνδετικό ιστό.

Το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox είναι η προβολή εικόνας με αυτό τον τρόπο (στην βιτρίνα ενός καταστήματος), σε αυτό τον τόπο (στην περι-κεντρική οδό Καραϊσκάκη) και αυτό το χρόνο (για μια νύχτα μόνο). Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, το ισόγειο κατάστημα της οδού Καραϊσκάκη μετασχηματίζεται σε ένα φωτεινό κουτί εικόνων, σε μια αστική οθόνη η οποία στη διαδοχή των κλειστών, σκοτεινών, εμπορικών, τοπικών καταστημάτων εμφανίζεται ως φωτεινή πηγή πληροφορίας.

Το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox λειτουργεί με δύο τρόπους: το προγραμματισμένο και το τυχαίο. Το προγραμματισμένο είναι ο πολίτης που γνωρίζει για το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ‘η Θεσσαλονίκη αλλιώς’: γνωρίζει το περιεχόμενο του, το στόχο του, το πλαίσιό του. Το τυχαίο είναι ο πολίτης που δεν γνωρίζει για το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ‘η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’: είναι ο περαστικός, ο κάτοικος της γειτονιάς, ο επισκέπτης.

Στόχος του Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox είναι να ενεργοποιήσει περιοχές της πόλης έξω από το ιστορικό και πολιτιστικό της 'κέντρο' μετατοπίζοντας ή διευρύνοντας το κέντρο βάρους της. Να παροτρύνει τους πολίτες όλης της πόλης να γνωρίσουν και άλλες περιοχές της αλλά και να δείξει σε αυτούς που τις γνωρίζουν ήδη το άλλο πρόσωπο που αυτές μπορούν να έχουν. Να γίνει δηλαδή ‘η Θεσσαλονίκη αλλιώς’.

Το Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox αποτελεί μια πράξη ευγένειας (act of courtesy): ένα δώρο αστείρευτο, χωρίς συγκεκριμένο παραλήπτη και διαθέσιμο προς όλους.

Το πρόγραμμα προβολών του Αστική Οθόνη/ Urban Lightbox θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Magazine Article

http://www.greekarchitects.gr/en/general/smart-geometry-conference-and-workshop-2010-barcelona-id2949

Article at greek architects magazine on Smart Geometry 2010, The School of Architecture of the University of Patras' visit at Smart Geometry 2010 and the Paper Analog Parametric Design and Fabrication Workshop at corretger5.

Friday, April 2, 2010

Paper Analog Parametric Design and Fabrication Workshop_Product




workshop tutors:
Stamatios Giannikis, Adjunct Lecturer U Patras, MArchII Harvard, Architect
Areti Nikolopoulou, MAA IaaC, Architect

workshop students:
Eleni Antonelli, Malvina Apostolou, Matilda Apostolou, Maria Aretaki, Aggeliki Diakrousi, Sophia Zazani, Antonia Koukouvelou, Christina Kiriakou, Panagiota Reppa, Marios Chatzichampis

workshop crits:
Jose Perez de Lama, Profesor Ayudante Doctor, U Seville, Doctor Architect
Manuel Gutiérrez De Rueda García, Profesor Asociado, U Seville, Architect

Paper Analog Parametric Design and Fabrication Workshop_Process

















Paper Analog Parametric Design and Fabrication Workshop



[MATERIAL COMPUTATION WORKSHOP]

Designing material systems is blurring the limits between computation and physical form. A set of input parameters is needed in order for complex geometries and conditions to be elaborated. Parametric thinking causes a shift in the way a designed object is conceived through down-scaling the system into elementary units. Thinking parametrically makes objects be generated by an internal mathematical logic based upon numbers and algorithms, instead, or on top, of the traditional conceptual procedures.

In this workshop the use of parametrically designed catenary geometries made up from repetitive components will generate inverted topographies evocative of Gaudi’s models. Further parametric correlations will be based on synesthetic translations between images and form.

” The catenary model is an example of material computation, essentially self-calculating, resolving through feedback multidimensional forces acting on the linked field of strands and weights… As any scientist dealing with dynamics of material systems will tell you, the material field will always generate richer and more singular expressions than the programs derived from them will produce. Thus, there will always be a place for the analog in structural experimentation.”
Reiser + Umemoto, 2005, Atlas of Novel Tectonics